Even blijf ik stil liggen, kan even niet nadenken of bewegen. Ik blokkeer.

In mijn badkamer staat een aankleedtafel waarop ik mijn dagelijkse verzorging doe en liggend mijn broek aan kan trekken. Daarbij heb ik aan de muur een handvat waaraan ik mezelf kan optrekken om weer rechtop te kunnen gaan zitten.
Die tafel kan ik niet oppakken en meenemen en het handvat zit muurvast. Dus bij anderen thuis en tijdens vakanties kleed ik mij aan op bed. Het kost iets meer moeite en tijd maar ik kan me op die manier dan ook zelf redden.
Maar deze zomervakantie ging dat net even anders dan gedacht…

Ik lig op het bed in mijn hotelkamer op mijn rug en wil weer rechtop gaan zitten. Maar dat lukt me niet. Ik kan me niet aan de zijkant van het bed vastgrijpen want die is te laag. Een ander hulpmiddel om me aan vast te kunnen houden, het onderlaken, zit zo strak ingestopt dat die niet loskomt als ik eraan trek.
Ook niet na een aantal pogingen. Even blijf ik stil liggen, licht in paniek. Kan even niet nadenken of bewegen. Ik blokkeer.
Totdat ik ineens weer weet dat mijn vader in de badkamer is en ik hem gewoon kan roepen.
“Pap? Kun je me even helpen? Ik kom niet meer omhoog!” Hij trekt me omhoog totdat ik rechtop zit en ik kan weer rustig ademhalen.
Ik wist echt even niet wat ik moest doen. En dat voelt best ongemakkelijk, een beetje eng zelfs.

Ik weet zeker dat ik het heb gekund; mezelf optrekken zonder hulpmiddel. Alleen heb ik geen idee meer hóe. Wat ik wel weet: deze situatie wil ik niet nog eens meemaken! ‘Misschien kan ik hier na de vakantie met mijn fysio aan werken?’ bedenk ik.  Als ik dan nog eens in een soort situatie als deze terecht kom, weet ik wat ik kan doen. Dit betekent ook dat ik hier niet alleen kan zijn terwijl ik me aankleed. Wat me weer afhankelijker maakt dan nodig. En dat wil ik niet dus trekken we het onderlaken van het bed dat ik gebruik om me op aan te kleden wat losser. Zo kan ik me toch zelf redden.

Nu heb ik altijd mijn telefoon binnen handbereik, helemaal als ik aan het aankleden ben. Dat leer je jezelf wel aan als je een keer van je aankleedtafel bent gegleden en er niet weer op kon klimmen. En ook niet op je bed of je bank.

Hulplijn
Meteen de eerste afspraak na de vakantie bespreek ik het voorval met mijn fysio. Ik vertel haar ook dat ik zeker weet dat ik het ooit kon, maar niet meer weet hoe.
We gaan meteen uitproberen hoe ik mezelf weer omhoog kan duwen maar we komen er deze eerste afspraak niet uit. We besluiten andere oefeningen voorlopig even te laten zodat we hier de komende weken aan kunnen werken. De rest van de week probeer ik thuis nog wat maar veel durf ik niet te experimenteren zonder anderen in de buurt. Bang dat ik tóch val.

De week daarna zegt ze dat ze misschien een manier heeft gevonden. Ze legt me uit wat ze bedacht heeft en we slaan aan het oefenen. Maar het lukt niet. De behandeltafel is te smal. Ook zorgt deze handeling voor flink wat spanning op mijn rug en hoofd. Niet te vaak achter elkaar oefenen dus. We blijven verder puzzelen.
Jammer, maar we geven niet zo snel op!

Nieuw trucje?
De volgende afspraak zegt ze dat ze iets wil doen wat misschien kan helpen. Ze gaat aan het slepen en haalt er een twee behandeltafel uit de andere ruimte bij.
Nu is het oppervlak waar ik op lig ongeveer dezelfde grootte als mijn bed. We gaan aan de slag en wat denk je? Het lukt!!
Ik ben even heel trots op mezelf; zo fijn dat ik dit weer kan! Of heb ik mezelf tóch iets nieuws aangeleerd? Want de handeling komt me totaal niet bekend voor. Ik had verwacht een oja-gevoel te krijgen. Omdat ik me ineens weer herinnerde hoe het ook alweer moest. Maar nu vraag ik me toch sterk af of ik dit wel eerder heb gekund. Thuis toch maar eens vragen.

Ik vertel mijn vader wat ik de afgelopen weken met mijn fysio heb geoefend na aanleiding van dat voorval in de vakantie. “Heb ik dat gekund?” Hij zegt van niet. Kan zich dat in ieder geval niet herinneren. Ik dus ook niet.
Wat betekent dat ik mezelf toch echt een nieuw trucje heb aangeleerd. Nu ik dit weet ben ik helemáál trots!
Wat leuk dit!! En vooral heel handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.