Werkt de Fitbit ook wanneer ík hem draag? Tijd voor een experiment!

“Jij hebt vast hele sterke armen!” Ik ben bijna weer bij het beginpunt van mijn ochtendwandeling langs het water. “Ja, dat klopt. Maar dat wil ook wel als je al 29 jaar in een stoel zit.” antwoord ik een beetje buiten adem.
Het laatste stukje gaat licht heuvel-op en ik heb er al een goed rondje opzitten. Vlak achter me lopen een man en vrouw die aan hun sportkleding te zien ook een sportieve ochtend hebben. “Dan kan dat inderdaad haast niet anders.” antwoord de man. We praten nog wat verder over het prachtige uitzicht, ik vertel hoe mooi het wonen is hier en we wensen elkaar een fijne dag toe. Wanneer ik thuis op mijn Fitbit kijk, zie ik dat ik al een groot deel van mijn ‘stappendoel’ heb behaald. Mooie start van de dag!

Experiment
In onze vakantie kom ik erachter dat het zwarte bandje haar stappenteller is. Ze draagt hem al een paar weken en het motiveert haar echt om meer te bewegen. Haar doel is 8000 stappen per dag halen. Ik vraag me af of het ding echt stappen waarneemt of puur beweging. Zou de stappenteller ook iets doen wanneer ik hem draag? Ik mag hem van mijn moeder een dag om hebben om te zien of zoiets ook bij mij werkt. Is het voor mij ook een goede aansporing om meer te gaan bewegen? Tijd voor een experiment!
Na een wandeling telt hij 1830 en aan het eind van de dag staat er 5435 op de teller. Als ik een paar keer heen en weer rijd staat er ineens 5601, maar ik heb 12 handbewegingen gemaakt aan mijn hoepels en niet bijna 200. En dus bewijst dat wat ik al dacht; de stappenteller registreert bewegingen en niet écht stappen. Maar wat mijn moeder zegt klopt; het is wél een aansporing om meer te bewegen. Simpel omdat je wilt dat de teller steeds verder omhoog gaat richting de 8000. Ik begin me toch af te vragen of ik thuis wel genoeg beweeg. Misschien werkt het voor mij thuis ook wel!

Welke dan?
Ik overleg thuis met mijn fysiotherapeut. Zij vindt het een goed idee en raadt me aan om een uitgebreide te kopen. Eentje die ook je activiteit per uur vastlegt. Dus meer een activiteitsmeter dan een stappenteller. Maar welke dan?
Zij kan zo geen goed merk noemen en ik heb ook geen idee welke dan geschikt is. Na overleg met zus en zwager kom ik uit bij een Fitbit. Want zus heeft al een tijdje een ‘activity tracker’. Dit schijnt een heel bekend merk te zijn en hij bevalt haar goed.
Een paar dagen later heb ik er ook één besteld.

1,2,9.. Actie!
Om de Fitbit goed te kunnen gebruiken en echt te zien hoeveel je beweegt moet je de App gebruiken. Ik download nooit apps dus voordat ik dat voor elkaar heb… Het duurt even, laat ik het zo zeggen. Maar daarna gaat het instellen toch echt vrij makkelijk. Je moet een aantal dingen invullen zoals je geslacht, gewicht, het aantal trappen dat je per dag minimaal wilt lopen. Ook vul je het aantal kilometers in die je op een dag wilt afleggen.
Volgens de instructie is ben je goed bezig als je ieder uur minimaal 10 minuten beweegt. Hoeveel uur je dat wilt vastleggen kun je zelf bepalen, maar minimaal 5 en maximaal 14.
Op dag 1 merk ik al dat het dragen van dit ding me echt motiveert om meer actief te zijn! En dat ik niet zo heel actief was voor deze aankoop merk ik ook. Hoewel dat toch niet heel moeilijk is. Een omweg maken naar de supermarkt en ik heb al een groot deel van mijn stappendoel (8000 stappen) behaald.
De grootste uitdaging is ieder uur een 10 minuten actief bewegen. Daar smokkel ik een beetje mee door een kwartier voor het hele uur weg te gaan. Als je dan een half uur gaat wandelen heb je mooi twee puntjes te pakken! Ieder uur telt 1 puntje. Je hebt dan direct je minimaal aantal minuten beweging per dag gehad.
Na eerste week zijn er nog geen trappen geteld en ik vraag me af of hij misschien wel de lift aanziet voor een trap? Nu woon ik op de eerste verdieping van een flat, kan niet lopen en gebruik dus de lift. Ik heb mijn Fitbit al een week en de teller staat nog steeds op 0. Jij weet nu allang dat er in de lift geen trappen geteld worden. Ik doe er een week over om tot die conclusie te komen… Maar goed; nee dus. Want een lift gaat te snel.

Workout
Mijn handbike is kapot dus die kan ik een tijd niet gebruiken. Ik gebruik mijn fiets anders veel en gewoon rollen doe ik nauwelijks. Maar ik heb nu geen keus. En eigenlijk bevalt me dat ook prima! Ik ontdek het rollen weer opnieuw en ben me er meer bewust van hoe ik mijn handen om de hoepels van mijn wielen leg. Ik maak de beweging met mijn linkerhand beter af dan met rechts. Dat is altijd al zo geweest maar nu valt het me meer op. Mijn activiteitsmeter zit om mijn rechter pols omdat ik links mijn horloge draag. Maar ik wil wel dat er activiteit gemeten wordt dus ga ik automatisch bewuster ook met mijn rechterhand de beweging goed afmaken. Vergelijkbaar met het goed afwikkelen van je voet.
Gewoon rustig een tijd rollen wordt vertaald als ‘wandelen’ en wat meer tempo als ‘sport’. Op een ochtend rij ik hier in de buurt 10 keer een helling op en neer. Later zie ik op mijn telefoon dat dat herkent is als ‘airobic workout’! Leuk om te zien dat sportactiviteiten voor iemand die loopt op deze manier ook voor mij logisch klinken.
Nog een pluspunt: mijn nek en schouders zijn soepeler sinds ik meer beweeg en ik heb nog niet één dag spierpijn gehad.
Conclusie: ook als je niet loopt kun je zo’n activiteitenmeter prima gebruiken als motivator om meer te bewegen.

Heb jij een ‘activity tracker’? Zou je er een kopen om zo actiever te bewegen?

 Dit blog is niet bedoeld als reclame voor Fitbit. Ik ben niet gevraagd om dit product te testen. Ik heb alleen voor deze gekozen. Wil je er één kopen laat je dan goed informeren welke voor jou de beste keuze is.

Een gedachte over “Werkt de Fitbit ook wanneer ík hem draag? Tijd voor een experiment!”

  1. Toch ff delen met fitbit! Andere rollende mensen kunnen wat hebben aan jouw ervaring en fitbit zelf ook. Wellicht kunnen ze ook eens een rolstoelproofprogramma toevoegen. Ipv de norm van 10000 stappen 4000 rolbewegingen registreren bijvoorbeeld, en hellingen/heuvels ipv trappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.