Het voelt wel gek om ineens vier extra wielen te hebben.

‘He dat is handig!’ Ik gebruik hem vandaag voor het eerst, dus of het echt handig is weet ik nog niet! Na het ontdekken van de winkelkarren 2.0 heb ik ze toch nog een paar keer laten staan. Totdat mijn nieuwsgierigheid het won van de reactie van anderen. Maar wat blijkt, de eerste reactie was juist heel leuk!
Onder deel 1 zag ik een aantal vragen van lezers staan en heb de afgelopen weken meer vragen gehoord. Op die vragen zal ik in deze blog ook antwoord geven.

De twee grijpers aan de onderkant van de kar klem ik de eerste keer soepel aan mijn stoel. Je kunt de stangen een beetje opzij buigen, ik denk dat ze ook wel op een iets bredere stoel passen.
Maar na een paar rolbewegingen merk ik het al; de grijpers mogen van mij juist iets smaller, zodat ze strakker om het frame zitten. Nu blijft er wat ruimte waardoor de kar een beetje zwabbert. Maar niet zo erg dat het echt stoort, het rijden gaat prima! De kar kan ik goed onder controle houden en hoef niet bij te sturen. Het voelt wel gek om ineens vier extra wielen te hebben. De twee buitenste zijn wat breder dan ik dacht. Ik knal dus al meteen tegen de zijkant van de ingang aan. Niet één keer, maar tot nu toe iedere keer dat ik de kar gebruikt heb. Zal wel wennen zijn en binnenkort ga ik vast soepel de winkel in. Hoop ik.
Heel groot pluspunt; ik kan met twee handen rijden! Geen gestuntel meer met afwisselend met mijn linker- en rechterhand rijden. Heel fijn om eindelijk beide handen daarvoor vrij te hebben.

Inladen
Uit de schappen zonder glazen deur kan ik gemakkelijk iets pakken met de kar nog vast aan mijn stoel. Dan moet ik wel precies zó staan en niet anders. Hij is niet heel wendbaar dus moet ik eerst een beetje heen-en-weren voordat ik goed sta. Als wat ik nodig heb iets hoger of lager ligt kan ik er wel bij, maak ik de kar toch eerst los. Mijn nek is niet zo flexibel dat ik me goed naar links en rechts kan draaien.
Het loskoppelen gaat heel soepel en voelt al snel als een bijna natuurlijke beweging.

De boodschappen erin leggen gaat dus prima, alleen is het vak niet zo diep. Dingen opstapelen is niet handig omdat ik er dan al gauw tegenaan kijk; ik ben maar een klein vrouwtje. Het vak mag van mij daarom wel iets dieper en volgens mij kan dat ook prima. Heb je ook minder snel het gevoel dat je met je boodschappen direct onder je neus de winkel door gaat.

Uitladen
Een diepere kar heeft ook direct een nadeel; er kan meer in. Je snapt ‘m… Er past al snel meer in de kar dan in mijn tas. Als ik naar de winkel ga heb niet meer bij me dan mijn rugtas en een stoffen tasje die ik later aan het stuur van mijn fiets hang.
Bij de kassa aangekomen kan ik met de kar nog aangekoppeld de boodschappen eruit halen en op de band leggen. Niet alleen de spullen die vlak voor me liggen, ik kan hem zonder problemen helemaal leeghalen. Daarna maak ik hem wel los omdat ik bij de kassa moet bijdraaien om te kunnen betalen en meteen vanaf de band alles in mijn tas doe.

Achter de kassa zie ik soms verraste en zelfs verbaasde gezichten van medewerkers. Blijkbaar ben ik niet de enige die niet wist dat deze dingen bestonden. Sommigen weten er ook wel van maar dachten dat de karren niet of bijna niet gebruikt werden omdat ze niet handig zouden zijn.

2.0: Energiebesparend?
In mijn vorige blog heb ik een aantal vragen gesteld en de meeste heb ik nu beantwoord. Kost het boodschappen doen met deze winkelkar 2.0 minder energie en minder moeite, minder dan met een mandje? Mijn antwoord; Ja!
Om eerlijk te zijn heb ik geen testritten gemaakt. Ja, de eerste keer was een serieuze testrit, maar ik heb sinds die keer geen mandje meer aangeraakt. Dus voor mij is het een geslaagde test geweest!

Vooral omdat door het gebruik van deze kar mijn lichaam minder hard hoeft te werken om in balans te blijven. Ik kan zelfs bijna de hele route rechtop blijven zitten. Hoef niet meer afwisselend met mijn linker- en rechterhand te rijden maar kan de hele tijd twee handen gebruiken. Ook is sjouwen met een (te) vol mandje niet meer nodig. Het gewicht van de kar voel ik niet; het wordt niet zwaarder om ermee te rijden als er meer in komt te liggen. Na het boodschappen doen heb ik geen last meer van rug, nek en schouders.

Test ‘t zelf
Het werkt voor mij, maar of het ook voor anderen werkt kan iemand alleen zelf beoordelen. Ik hoop dat de winkels die ze ook hebben deze karren meer gaan aanbevelen bij klanten. Dan kan ieder voor wie deze karren misschien ook goed werken ze zelf testen. Vraag die mensen naar hun ervaringen als een soort testpanel. Of testpiloten zoals ze omschreven werden in één van de reacties onder mijn vorige blog.

Misschien gebeurt dat in andere winkels al wel, maar toch. In de winkel waar ik naartoe ga staan ze in een hoek weggeduwd. Daar waar de karren voor mensen met kleine kinderen staan. Maar als je die niet hebt, dan heb je in die hoek niets te zoeken.
Het is niet dat ik ‘m niet wilde gebruiken. Ik heb deze 2.0 karren hierdoor simpel niet eerder gezien.

Please follow and like us:

Een gedachte over “Het voelt wel gek om ineens vier extra wielen te hebben.”

  1. Geweldig initiatief. Filmpje erg verhelderend. De beperkte grootte van deze kar is soms lastig, maar helpt ook budgetbewakend!

    Mijn vader zou gezegd hebben: vernuftig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.