Met een beetje creatief denken, kom je een heel eind!

In mijn laatste blog vertelde ik over wat ik tegenwoordig anders doe dan vóór de pandemie. Vandaag niet opnieuw een verhaal over Corona. Mocht je nieuwsgierig zijn, dan kun je hier lezen over mijn zoektocht naar het “nieuwe normaal”.
Kortgeleden had ik een gesprek met iemand over mijn blog. Ze had de laatste gelezen en gaf haar commentaar erop. Leuk om dat zo van lezers terug te horen! “Als je een vraag voor me hebt, of je wilt van me weten hoe ik met een bepaalde situatie omga, dan hoor ik het graag van je!’ zei ik haar. Niet veel later kwam ze daarop terug. Ze is benieuwd naar ‘wat mensen zonder handicap voor lief nemen maar wat voor mij nét even anders gaat.’

Stel: je bent een middag bij iemand op visite en diegene vraagt je of je wilt blijven eten en misschien kunnen jullie daarna naar de film gaan? Prima plan! Tenminste, als je dat zomaar kunt besluiten. Dit soort spontane acties kan ik meestal niet op in gaan. Ik moet zoiets altijd plannen. Ik kan wel een middagje bij iemand op bezoek, maar dan moet ik weer naar huis. Jammer vind ik dat wel, maar dat risico kan ik niet nemen; de kans dat mijn blaas te vol word voordat ik weer thuis ben is te groot. De energie om wat anders te doen heb ik dan nog wel, maar ik kan meestal niet bij iemand anders naar de toilet.
Alleen als ze een slaapkamer beneden hebben en ik op hun bed kan verzorgen. Maar is die bij de meeste mensen boven. Ik kán een hele dag op pad gaan, maar dan moet ik zeker weten dat ik mij ergens kan verzorgen. Spullen daarvoor heb ik dan bij me en als ik een dagje naar m’n zus ga ligt er een stretcher in de auto. Met een beetje creatief denken, kom je een heel eind!

Gewoon maar proberen?
Een hele dag winkelen of een filmmarathon in de bioscoop houden gaat bijvoorbeeld ook (nog) niet. ‘Misschien kun je tussendoor naar huis gaan?’ Dat dacht ik ook en heb dat wel eens gedaan, om te testen of dat een oplossing was. Ik sprak met een vriendin af om een middag en avond naar de bioscoop te gaan. Na de eerste film zijn we ergens gaan lunchen en daarna ging ik naar huis om te verzorgen. Ik zou weer terug fietsen en dan op tijd zijn voor film nr. 2. Dat was wel krap gepland en werkte eigenlijk net niet.

In een openbare gelegenheid of winkels waar wél een aangepast toilet is staat niet standaard een stretcher. Dat zou echt heel handig zijn! Een aankleedtafel in het toilet kan ervoor zorgen dat veel van ons wél zomaar kunnen besluiten een hele dag in de stad te blijven. Volgens mij is het met een kleine aanpassing echt mogelijk te maken; niet alleen zijn de ruimtes meestal groot genoeg, er staat vaak al een verzorgingstafel waar je je kind kunt verschonen. Verlaag die en mensen zoals ik kunnen er ook gebruik van maken.

Improviseren met een vol hoofd
Creatieve oplossingen verzinnen heb ik meestal weinig moeite mee, ook niet op vakantie. Dan verzorg ik mezelf altijd op mijn bed. De voorzieningen in de badkamer vragen nog wel eens om wat meer improvisatie en creatief denken. Dat dát niet altijd in mijn hoofd past, kwam ik achter toen mijn ouders me meevroegen voor een weekendje weg in Corona-tijd. Heel leuk en ik had er ook wel zin in! Dacht ik, want heel enthousiast was ik eigenlijk toch niet. Waar zat ‘m dat in? Even niet in m’n appartement zijn, zag ik wel zitten. Alleen wisten we niet hoe het huisje en dan vooral de badkamer, er uitzag. Misschien was het wel een beetje krap allemaal. Een week voor mijn ouders weg zouden gaan, vroegen ze me of ik echt wel mee wilde. Toch liever niet.

Het moeten improviseren paste niet in mijn hoofd. Dat had ik de afgelopen tijd iets te vaak moeten doen voor mijn gevoel. Achteraf gezien was het een goede keuze om niet mee te gaan; het huisje was voor mijn ouders samen al nét te doen. Een paar dagen later konden ze onverwacht weer naar ons vakantiehuis in Duitsland en ook nu vroegen ze of ik mee wilde. Daar hoefde ik dan weer helemaal niet over na te denken; Zeker ging ik mee! In dat huis weet ik namelijk precies hoe ik mijn verzorging kan doen. Daar moet ik het ook wel een beetje plannen, maar ik hoef niet te improviseren of ineens creatieve oplossingen te bedenken. Ik kon daar een paar dagen heerlijk tot rust komen!

Een gedachte over “Met een beetje creatief denken, kom je een heel eind!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.