Er was nog iets wat ze goed hielp. Namelijk… (stoel)yoga

De Gedraaide schaar, Neerwaartse hond of de Vijfpuntige ster. Zeggen deze woorden jou iets? Mij zei het niets. Het zijn begrippen die in de yoga-wereld heel normaal zijn. Yoga-houdingen. Lees: onmogelijke houdingen. Ik heb me er nooit mee bezig gehouden. Simpel omdat ik niet wist dat er ook een variant voor rolstoelers is. Of beter gezegd; voor de zittende mens en dan heet het Stoelyoga. “Is het ook niet wat voor jou?”, stelde mijn moeder ooit eens voor. Nou nee, ik zag er niets in, dus liet het liggen. Totdat ik het er een paar weken terug met mijn Spina-collega’s over had…

Meerdere in de groep deden aan stoelyoga en ze hadden er juist heel veel aan! Moest ik het dan toch een kans geven? Wie weet, misschien werd ik toch nog een Yogi (= iemand die serieus aan yoga doet)!  

Proberen kan altijd
Het onderwerp kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Een gesprek erover begon na een paar reacties van hen op mijn blog over mijn reactie op honden en katten. Sommigen reageren precies hetzelfde als er één bij hen in de buurt komt. Dit komt vooral door de onvoorspelbaarheid van de dieren, lijkt het. Het is wel bekend dat mensen met mijn handicap vaker last hebben van (onverwacht) harde geluiden en schrikreacties. Maar (huis)dieren had ik er nooit aan gelinkt. Het is me niet helemaal duidelijk waar het door komt, ik was op dat moment vooral blij dat anderen het ook herkenden! Lastig is het wel en het zou wel fijn zijn als er iets was wat me kon helpen minder heftig te reageren.

Maar wat dan? Iemand noemde meditatie. Daar ben ik al (bijna dagelijks) wel actief mee bezig en daar moest ik ook vooral mee doorgaan. Er was nog iets wat ze goed hielp. Namelijk… (stoel)yoga. En dus besloot ik het toch eens te proberen.

Sporten in de woonkamer
Op YouTube kon ik eindeloos veel filmpjes vinden en bleef hangen bij Stoelyoga Nederland. Een kanaal waar je naast oefeningen met een eettafelstoel, je er ook veel  vindt die je kunt doen als je in een rolstoel zit. De ochtend na ons uitgebreide gesprek ging ik, nog voor m’n ontbijt, midden in de kamer staan. Klikte zomaar een filmpje aan met ‘rolstoel’ in de titel en deed de oefeningen mee die de lerares voordeed. Ze noemde geen moeilijke begrippen, maar legde goed uit wat je moest doen. En dat was soms toch best lastig. Vooral omdat er een aantal houdingen bij zaten waarbij je een goed evenwicht en goede rompstabiliteit moet hebben.
Niet mijn sterkste punten. ‘Maar precies dáárom zijn het dan goede oefeningen voor jou’. Klopt, daar moet ik je wel gelijk in geven.

Goede start van de dag?
Na ongeveer een half uur zat was mijn eerste les afgelopen. En ik kan je zeggen; ik voelde echt wel dat ik actief was geweest!

We zijn nu een paar weken verder. Ik doe de oefeningen niet dagelijks, maar ik merk wel dat ik wat soepeler ben, vooral als ik ze ’s morgens doe. Een paar rek- en strekoefeningen en dan ben ik wakker. Heb energie voor de rest van de dag! En het is volgens mij een goede aanvulling op mijn wekelijkse training bij de fysio. Nu is het de uitdaging om er een gewoonte van te maken.

Ik zal mezelf geen Yogi noemen, maar ik ben wel van gedachte veranderd; yoga is echt wél iets voor mij!

Een gedachte over “Er was nog iets wat ze goed hielp. Namelijk… (stoel)yoga”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.